Karnagy: Lakatos Judit († 2019) munkáját folytatva Tóth Gábor
Kórusegyesületi elnök: Földi-Deutsch Józsefné munkáját folytatva 2023-tól Gálné Banizs Gabriella

A Sásdi Vegyeskar 1992. szeptemberében alakult Lakatos Judit vezetésével. Alapító tagjai főként az általános iskola tanárai és a gyermekkórusból kikerült egykori tanítványok.

Ma már a legkülönbözőbb foglalkozású emberek énekelnek benne. Az első hónapokban csak baráti társaságként, támogató nélkül énekeltek együtt. 1993 óta a Művelődési Központ és Könyvtár a működtetőjük. 

Az elmúlt években rendszeres szereplői lettek Sásd város társadalmi ünnepélyeinek valamint Baranya megye kóruséletének. A Sásd környéki kis falvakban tartott előadásaikkal missziós feladatokat látnak el: eljuttatják a muzsika varázsát olyan idős emberek számára is, akiknek nincs más lehetőségük élőzenét hallgatni. Gyakran lépnek fel karitatív rendezvényeken is. Az ő jótékonysági koncertjükkel kezdődött a dombóvári kórház kápolnájának felépítéséhez szükséges pénz gyűjtése, s néhány hónap múlva ők énekeltek az elkészült épület avatásán. A felsőegerszegi templomban is az ő énekük csendült fel először.

2004-ben nagy veszteség érte a kórust. Meghalt kiváló zongora- és orgonakísérőjük, Krómy Judit. Emlékét szívükben örökre megőrzik.
A kórustagok számára megható az a szeretet, ahogy a sásdi közönség ragaszkodik hozzájuk. Népszerűségüket bizonyítja, hogy 1997-ben a lakosság szavazatai alapján elnyerték a legnépszerűbb csoportnak járó „Sásd Hírnöke”díjat.

A kórus életének legemlékezetesebb eseményei közé tartozik az 1995-ös svájci, az 1997-es németországi, az 1998-as és 2000-es ausztriai, a 2003-as horvátországi út valamint a budapesti Mátyás-templomi szereplés. A 2007-es év nagy élménye volt az erdélyi
vendégszereplés, amelynek során Zetelaka település Éva Klubjának tagjai fogadták a sásdi dalosokat. A következő évben  pedig ők látogattak el Sásdra. 2008-ban a vegyeskar ismét Ausztriában járt, a raábai vegyeskar 25 éves jubileumi koncertjére kaptak meghívást.
A vegyeskar repertoárja színes: megtalálhatóak benne a nagy magyar zeneszerzők alkotásai, a klasszikus európai szerzők művei, karácsonyi darabok valamint könnyedebb hangvételű művek.  

Sásdi Vidám Kórusok Találkozója

2013. október 05-én megrendezésre került a „Vidám Kórusok” I. találkozójára. A kulturális rendezvény megálmodója és szervezője Pintér Gábor alapító tag, ki szívén viseli a település zenei életének népszerűsítését. 2023-ban 9. alkalommal került megrendezésre a program, ami a város lakóinak körében igen népszerű, ezt bizonyítja a teltházas közönség minden évben. A koncerten a helyi kórusok mellett számtalan híres baranyai kórus zenei munkásságával ismerkedhettek meg a nézők. A kórus testvérkórusa, a Váchartyáni Canzonetta Nőikar minden évben elfogadta a meghívást, állandó vendége a programnak.

Célunk ezzel a rendezvénnyel örömszerzés, a zene örömének átadása, szemléletformálás, kulturális értékek örökítése, közösségek formálása.

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

Kodály Zoltán

Köszönettel tartozunk minden támogatónknak, a fellépő kórusoknak és a közönségünknek.

A Sásdi Vegyeskar díjai:

1997 – Sásd Hírnöke díj (A lakosság szavazatai alapján legnépszerűbb sásdi csoportnak ítélt díj)
1999 - Sásd Városért díj (Sásd város képviselőtestülete adományozta)
2002 – Sásd Városért díj (Sásd város képviselőtestülete adományozta)

Lakatos Judit karnagy díjai:

1997 – a Pécs-Baranyai Kórus- és Zenekari Szövetség karnagyi díja („Áldozatos és magas színvonalú kórusnevelő munkájáért”)
2002 – Sásd Városért díj (Sásd város képviselőtestülete adományozta)
2005 – Sásd Városért Ifjúsági díj (Sásd város képviselőtestülete adományozta)
2008 – a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének „Ifjúságért” díja („Az ifjúság körében végzett kiemelkedő színvonalú és eredményességű munkájáért”)

Sásdi LAKATOS JUDIT Vegyeskar Kulturális egyesület:

Egyesületünk nevét 2023-tól volt karnagyunk tiszteletére Sásdi Lakatos Judit Vegyeskar Kulturális Egyesületnek változtattuk.

Kórustagok (2023):

Császti Gyöngyi Gizella szoprán
Csetneki Miklós tenor
Csomor Gáborné mezzo
Földi-Deutsch Józsefné tenor
Gál Attila basszus
Gálné Banizs Gabriella szoprán
Hermann Istvánné alt
Hipp Mónika szoprán
Kocsi Ilona alt
Lisa Betting mezzo

 

Megyeriné Simon Zsuzsanna tenor
Pintér Gábor basszus
Ravaszné Ádám Judit szoprán
Stepperné Pozsgai Viktória szoprán
Szabó-Németh Rita alt
Szerényiné Koncz Beatrix mezzo
Szőcs Gábor basszus
Szőcs Gáborné mezzo
Vészi Jánosné szoprán
Zákányi József tenor

 

 

Tiszteletbeli tag: Rabb Győzőné

VOLT KÓRUSTAGOK, KIKRE SZERETETTEL GONDOLUNK:

Bergán Ida Nyul Rita
Bükkösdi Valéria Orbán Éva
Csomor Adrienn Pál Csabáné
Csomor Gábor Pintér Gáborné
Deli Aladár Pomázi Attila
Dinya Anikó Pomázi Attila
Eckert Tamás Pónya Gitta
Edina Smyth Pónya Péter
Földi-Deutsch Eszter Putler Csaba
Földi-Deutsch Virág Putler Zoltán
Furák Attila Rabkovácsné Zemplenszky Judit
Gáspár Jánosné Saáryné Pásztor Zita
Galambosné Wágner Éva Siptár Szilvia
Haraszti György Solti Ágnes
Hermann Zsolt Szabó Andor
Horváth László Szabó Dániel
Horváth Lászlóné Szabó László
Kardos Attila Szabó Lászlóné
Katona Edit Szabó Lászlóné
Katona János Szabó Mónika
Kovács Szilvia Szarka Zoltán
Kugl Gábor Szigmond Attila
Máté Éva Tóth Dávid
Máténé Hoffecker Éva Tóth Lászlóné Ili
Nagy László Tövisháti András Zsolt
Nagy Nikolett Tucsek István – Pityu
Nagy Viktória Varga Szilvia