Egyesületünket 2010-ben alapítottuk és névválasztásunk sem volt véletlen, hiszen latin nevünkkel Sásd ókori történelme előtt szeretnénk tisztelegni, amikor településünk a mocsaras vidék egyetlen átkelője volt a Pécs (Sophianae) és Eszék (Mursa) közti kereskedelmi útvonalon. Innen tehát a Híd Szövetség (Pons Sociorum) név, mely egyben utal alapvető értékeinkre is, melyek a hagyománytisztelet, a lokálpatriotizmus, a régiókat összekötő együttműködés és az elkötelezettség az eredményes civil aktivitás iránt.

Küldetésünket és céljainkat összefoglalva az alábbiakat emelnénk ki:

Sásd és térsége történelmi értékeinek, hagyományainak, kultúrájának felelevenítése, ápolása.
A sásdi polgárok tájékoztatása a város és térségének közéleti, kulturális  eseményeiről, mindennapjairól, valamint a város, a kistérség, illetve a civil szféra számára hozzáférhető forrásokról és azok felhasználásáról.
Sásd és térsége fenntartható fejlődésének, gazdaságos fejlesztésének támogatása.
A várost és környékét érintő környezeti hatások feltárása, az információk megosztása és a környezeti hatások kezelése..
Helyi és kistérségi szinten a számonkérhetőség, a nyilvánosság kultúrájának elterjesztése, valamint a demokratikus értékek és az állampolgári részvétel gyakorlatának támogatása.
A határokon átívelő, regionális együttműködés támogatása, mindenek előtt a magyar-magyar kapcsolatok ápolása által.
A Kárpát-medencei magyarság kulturális és ifjúsági életének, illetve idegenforgalmának fejlesztése.

Összefoglalva tehát a hatékony, a XXI. század kihívásainak megfelelő lokálpatriotizmus és egy élhetőbb, kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező szűkebb pátria kialakítása és fenntartása.

Néhány éves működésünk során úgy gondoljuk, hogy sikerült a sásdi és kistérségi civil élet egyik meghatározó szereplőjévé válnunk, amit rendezvényeink száma és akcióink sikere is bizonyítanak. Különösen büszkék vagyunk a gyorsan hagyománnyá vált jótékonysági akcióinkra, illetve a rendezvényeinken résztvevők számának folyamatos és látványos emelkedésére.

Terveink még bőven akadnak és a legkevésbé sem szeretnénk bezárkózni, így minden olyan érdeklődőt örömmel hívunk és fogadunk, aki egyetért értékeinkkel és céljainkkal, valamint szeretne részt venni munkánkban.

Reméljük, hogy ismertetőnk hasznos és érdekes információkat fog tartalmazni mindenki számára és mihamarabb személyesen is találkozhatunk valamely rendezvényünkön, az utcán sétálva, vagy bárhol máshol a környéken!

Bővebb információk, képek, érdekességek találhatók az alábbi linkre kattintva:
https://www.facebook.com/pons.sociorum/timeline?ref=page_internal

Godó Erzsébet
elnök